Dasar bayaran balik

Kami mempunyai polisi pengembalian 30 hari, yang bermaksud anda mempunyai 30 hari setelah menerima barang anda untuk meminta pengembalian.

Agar layak mendapat pengembalian, barang anda mestilah dalam keadaan yang sama seperti yang anda terima, tidak dipakai atau tidak digunakan, dengan tag, dan dalam bungkusan asalnya. Anda juga memerlukan resit atau bukti pembelian.

Untuk memulakan pengembalian, anda boleh menghubungi kami di custcare@sweetdream.com.my . Sekiranya pengembalian anda diterima, kami akan membuat janji temu untuk menjemput lebih awal. Item yang dihantar kembali kepada kami tanpa meminta pengembalian terlebih dahulu tidak akan diterima.

Anda selalu boleh menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan balik di custcare@sweetdream.com.my .


Kerosakan dan masalah
Sila periksa pesanan anda semasa penerimaan dan hubungi kami dengan segera sekiranya item tersebut rosak, rosak atau jika anda menerima barang yang salah, sehingga kami dapat menilai masalahnya dan memperbaikinya.


Pengecualian / barang yang tidak dikembalikan
Sayangnya, kami tidak dapat menerima pulangan barang jualan atau kad hadiah.


Pertukaran
Cara terpantas untuk memastikan anda mendapatkan apa yang anda mahukan adalah mengembalikan barang yang anda miliki, dan setelah pengembalian diterima, buat pembelian terpisah untuk item baru.


Bayaran Balik
Kami tidak membuat bayaran balik tetapi dengan senang hati akan menukar produk anda dengan satu dengan nilai yang sama atau kurang.

×